vineri, 4 noiembrie 2011

Calibrare baterie laptop

Calibrarea bateriei înseamnă reîncărcarea acesteia la capacitatea maximă și resetarea senzorului intern pentru ca acesta să raporteze corect gradul de încărcare/descărcare al bateriei.
Indicatorul de descărcare din Windows poate raporta o valoare a gradului de descărcare diferită de cea actuală în cazul unui laptop nou sau în cazul unuia nefolosit de ceva vreme. Dacă valorile nu mai sunt precise, binecunoscutul producător de echipamente IT HP recomandă două metode simple de calibrare, aplicabile PC-urilor cu orice versiune Windows Vista sau Windows 7, metode pe care am să le prezint în continuare.

Calibrarea bateriei în timp ce utilizăm PC-ul

Un ciclu de calibrare cere ca bateria să fie complet încărcată și apoi complet descărcată. Pe durata ciclului de calibrare, funcționalitățile de gestionare a energiei trebuie dezactivate pentru a permite bateriei descărcarea completă.
În acest sens trebuie să urmăm pașii de mai jos:
  1. Conectăm adaptorul și încărcăm bateria la 99% – 100% capacitate.
  2. Deconectăm adaptorul de la laptop/netbook.
  3. Dăm click pe Start , tastăm ”power” în caseta de căutare, și apoi alegem Power Options din listă.
  4. Selectăm Create a power plan de pe bara laterală stângă a ferestrei.
  5. Dăm click în caseta Plan name și scriem Calibrare. Apoi apăsăm Enter.
  6. Selectăm Never pentru toate rubricile de pe coloana battery.
  7. Dăm click pe Create pentru a accepta valorile și pentru a forța astfel descărcarea completă a bateriei.
  8. Lăsăm bateria să se descarce complet (putem folosi PC-ul în tot acest timp), până ce sistemul se oprește.
    Senzorul bateriei se va calibra și va indica mai precis nivelul de încărcare/descărcare.
  9. Conectăm adaptorul și repornim PC-ul.
  10. După calibrare, revenim cu metoda de mai sus la dialogul Controlk Panel Power Options (pasul 3) și selectăm planul de gestionare a energiei folosit uzual. Dacă nu știți ce să alegeți, comutați pe Balanced(recomended).

Calibrarea bateriei fără a utiliza PC-ul

Un ciclu de calibrare cere încărcarea completă a bateriei, urmată de descărcarea completă. Calibrarea poate dura de la una la cinci ore, durata fiind legată de vechimea bateriei și de configurația notebook-ului/netbook-ului.
Și metoda a doua are câțiva pași simpli de urmat.
ATENȚIE:
Nu folosiți PC-ul pe durata acestui tip de calibrare.
  1. Închideți normal PC-ul.
  2. Conectați adaptorul și lăsați să se încarce până când indicatorul de încărcare (luminița colorată – LED – care servește ca indicator de baterie) devine verde, ceea ce înseamnă că bateria este complet încărcată.
    Pe unele modele de laptopuri culoarea LED-ului de la baterie poate diferi, iar pe alte modele LED-ul se stinge la încărcarea completă. Verificați în manualul de utilizare al laptopului cum se citește indicatorul de baterie și amplasarea acestuia.
  3. Reporniți notebook-ul.
  4. Apăsați F8 de mai multe ori (nu foarte rapid) după ce PC-ul trece de primul ecran, care este BIOS-ul sau logo-ul producătorului PC-ului. Dacă ați apăsat la momentul potrivit F8, ar trebui să apară meniul de opțiuni avansate pentru pornirea Windows (Windows Advanced Boot Options). Folosiți tastele-săgeată pentru a selecta Safe Mode , apoi apăsați Enter.
  5. Deconectați adaptorul de la notebook/netbook.
  6. Lăsați bateria să se descarce complet, până ce PC-ul se închide.
Bateria este astfel calibrată, iar nivelul de încărcare/descărcare ar trebui să fie raportat corect, în limite rezonabile.

Un comentariu:

  1. Articol folositor si bine documentat.
    As vrea sa adauga :Durata de viata medie a unei baterii este de 2 ani...daca este utilizata corespunzator(cicluri complete de incarcare/descarcare).

    RăspundețiȘtergere